Er du i gang med at planlægge den kommende fødselsdag? Eller er det tid til at invitere venner og veninder med ud at spise? Når den perfekte aften med lækker mad skal organiseres, skal du have styr på, hvor den hyggelige stund skal finde sted.

For dig der er til god mad i stemningsfulde omgivelser, er det oplagt at booke et bord på en restaurant eller en bistro. Herunder kan du læse mere om forskellene mellem de 2 spisesteder. Og du kan få inspiration til at vælge det perfekte sted for dig at tage familie, kæreste eller venner med til.

Få styr på forskellen mellem en restaurant og en bistro

Kort og godt er en bistro et mere afslappende sted sammenholdt med en restaurant. Bistroen er stedet, hvor du ikke skal forholde dig til at overholde en bestemt dresscode. Og det er et hyggeligt spisested, hvor alle er velkomne. Nyder du stemningen fra snakkende mennesker og lyde i baggrunden af klirrende glad, kaffemaskiner og fri musik, kan bistroen være det rette sted for dig at booke bord.

Er det den runde fødselsdag, der skal planlægges? Eller skal én i familien fejres med manér, kan det være restauranten, der skal bestilles bord på. Her er stemningen mere stilren, og lydene i omgivelser vil være mere afdæmpet. Har du særlige ønsker for afvikling af begivenhed, kan det imødekommes af personalet.

Lær mere om hvad en bistro er

En bistro er et mindre spisested, der typisk har et overskueligt menukort med enkle og klassiske retter. Det vil ofte være sådan, at dette spisested tilbyder ét menukort til brunch / frokost og et andet til aften.

Du kan forvente en skøn madoplevelse i hyggelige og autentiske omgivelser, når du booker bord på en bistro. Dette sted kan være det rette valg for dig, der skal finde en lokation, hvor du og kollagerne eller veninderne kan mødes en eftermiddag. 

Hos de fleste bistroer er stemningen afslappende, og der vil være forskellige typer af gæster. Her er alle velkomne, og du vil opleve børnefamilier, studerende, modne ægtepar og større vennegrupper som en del af stedets gæster.

Påklædningsstilen er personlig og casual, og du behøver ikke være pænt klædt på. 

Den charmerende folkemyte bag betegnelsen “bistro”

I Danmark har vi mange forskellige betegnelser for spisesteder. Der er blandt andet café, cafeteria, bistro, bar, kro og restaurant, som hører til de mest udbredte. Fælles for alle betegnelser gælder, at de er overordnede kategorier for forskellige typer af spisesteder, som har hver deres kendetegn. 

Direkte oversat vil ordet “bistro” på dansk betyde en lille taverna. 

Der findes en udbredt folkemyte om, hvor ordet “bistro” stammer fra. Myten fortæller, at mens de russiske tropper befandt sig i Paris i forbindelse med Napoleonskrigene, gik de gerne på café for at få stillet sulten. Når der var behov for, at de hurtigt skulle tilbage i aktion, råbte de “býstro”. “Býstro” er det russiske ord for “hurtig”. Til sidst blev det naturligt for både franskmænd og russere at koble cafebesøg sammen med “býstro”-ordet.

Fordelene ved at spise på restaurant 

Mens bistroen er det afslappede spisested, er restauranten det mere stilfulde sted at få madoplevelser. Der findes en masse udgaver af restauranter, som er opdelt i forhold til spisestedernes menukort og dén kultur, som de er bygget op omkring. Der er steder med asiatisk mad, mexicansk mad, traditionel, dansk mad og mange andre typer.

Du kan blandt andet se frem til disse fordele, når du bestiller bord på spisestedet:

  • Der er mange varianter at vælge imellem
  • Du finder spisestederne i alle små og store byer
  • Der kan laves særlig bordbestilling
  • Du kan planlægge større begivenhed hos spisestedet 
  • Der er høj service 

Det er typisk menukortene og mulighederne for at vælge et bestemt antal retter, der fortæller, hvilken type spisested du har valgt. Hvor du på en bistro skal forvente stor grad af selvbetjening udover servering og afrydning, er det anderledes på en restaurant. Her bliver menukort leveret personligt til dig og dine gæster. Og der er tjenere til rådighed, som er behjælpelig med f.eks. at guide til toilet, hente ny serviet, fylde op med ekstra brød og trække stolen ud.

Tag på stemningsfulde restaurantbesøg i hele landet

Der er masser af eksklusive og smukke spisesteder at vælge imellem, når du og ægtefællen vil forkæle hinanden, eller når brylluppet, konfirmationen eller den runde fødselsdag skal holdes. Til de store fester kan der tilrettelægges en personlig fest, hvor 2-3 tjenere sørger godt for dine gæster hele arrangementet igennem. Festmenuen kan mere eller mindre sammensættes til at passe til de personlige ønsker. Og I får jeres eget lokale, så I sidder i fred for de andre gæster. 

Er det den mindre anledning, hvor du er på ferie i en ny by. Eller hvor du ønsker en uforglemmelig aften med gode mennesker, er det en god idé at bestille bord på forhånd. I de største byer vil der ofte være fuldt booket på de mest populære restauranter, som har de bedste madanmeldelser. Med en booking er du sikret bord med de antal stole, som passer til, hvor mange I er.

Sådan vælger du det bedste spisested

Det kan være en tidskrævende opgave at sammenligne og undersøge de mange spisesteder, som findes i de forskellige byer rundt om i landet. Når du går efter stederne, der tilbyder de mest delikate madoplevelser, og som har hygiejniske rammer samt hjælpsomt personale, skal du bruge madanmeldelser. 

Madanmeldelser fungerer på samme måde som testanmeldelser af fysiske produkter. Det er skriftlige anmeldelser, der giver dig et godt indblik i både madkvalitet, opmærksomhed fra serveringspersonale samt oplevelse af fysiske rammer. 

Det kan komme til at spare dig for frustration og følelse af spildte penge at læse madanmeldelser fra forskellige spisesteder, før du booker bord. Det er langt fra kun de største og mest eksklusive restauranter, der får uanmeldt besøg af madanmeldere. Både kroer, bistroer og caféer er også i sigtekornet, når madanmeldere skal på arbejde. 

En anden metode til at få indtryk af kvalitet og hygiejne er at tjekke, hvilken smiley et bestemt spisested har. Det er Fødevarestyrelsen, der står bag kontrollen med den såkaldte “Smileyordning”, hvor spisesteder rageres efter deres håndtering af de gældende fødevareregler. 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top