Danmark har længe været kendt som et gastronomisk kraftcenter, og denne status bliver yderligere styrket i 2025 og 2026, hvor landet vil være vært for MICHELIN Guide Ceremonierne for de nordiske lande. Ceremonierne, som præsenterer de nyeste Michelin-stjerner, Green Stars og Special Awards, finder sted i henholdsvis Anneberg Kulturpark i Odsherred og i Københavns ikoniske Tivoli.

Denne to-årige aftale, indgået i samarbejde med Food Organisation of Denmark, Visit Odsherred og Wonderful Copenhagen, er både en fejring af og en hyldest til den danske madscene. Danmark har i 2024 alene 101 anbefalede restauranter, hvoraf 31 har en Michelin-stjerne, hvilket bevidner landets transformation fra at være et mindre gastronomisk land til at blive et kulinarisk samlingspunkt for madentusiaster fra hele verden. Fra Odsherreds naturskønne landskaber til Københavns pulserende byliv vil disse ceremonier give et unikt indblik i den danske madscenes filosofiske og kreative udvikling.

Anneberg Kulturpark i Odsherred: Scene for 2025 ceremonien

Ceremonien i 2025 vil blive afholdt den 16. juni i Anneberg Kulturpark, et UNESCO Global Geopark-område i Odsherred. Denne kulturpark, der tidligere husede et psykiatrisk hospital, er i dag et levende centrum for kunst, kultur og madoplevelser. I Anneberg Kulturpark finder man blandt andet MOTA, en Michelin-stjernet restaurant, som på smagfuld vis udnytter områdets naturlige og lokale råvarer.

Odsherred, med sin næringsrige jord på den genindvundne Lammefjord og unikke lysforhold, har længe været et eftertragtet område for danske kokke, der søger at skabe gastronomiske oplevelser med udgangspunkt i lokal terroir. Fra tangsafarier til vin- og ølsmagninger giver ceremonien gæsterne mulighed for at udforske, hvordan Odsherred påvirker smagen i maden på landets bedste restauranter. I løbet af det kommende år vil ceremonien i Anneberg fungere som en katalysator, der understøtter rejsen fra mark til tallerken og videre til hovedstadens restauranter.

Tivoli i København: Byens køkken og scene for 2026 ceremonien

I 2026 flyttes ceremonien til Tivoli i København. Tivoli er mere end blot en forlystelsespark; med sine 181 års historie er det en institution inden for dansk kultur og gastronomi. Tivoli har længe været en platform, hvor de nyeste madtrends præsenteres og hyldes, og parken er kendt for at tiltrække både lokale producenter og internationalt anerkendte kokke.

Med samarbejder som Copenhagen Hospitality College og det årlige Tivoli Food Festival tilbyder Tivoli et varieret udvalg af madoplevelser, der både hylder danske gastronomiske traditioner og åbner for internationale samarbejder. Her forenes byens dynamiske puls med innovation og sæsonens råvarer – et perfekt modstykke til det naturskønne og afslappede Odsherred. Ved Tivoli markeres også enden på rejsen fra jord til bord og understreger det stærke fokus på bæredygtighed og sæsonens smage.

Den danske gastronomiske revolution

Ifølge Gwendal Poullennec, international direktør for MICHELIN Guides, er Danmark en inspirerende drivkraft for en ny tilgang til gastronomi. Landets kokke, med deres engagement i bæredygtighed og innovation, har placeret Danmark i front, ikke kun i Norden, men på verdensplan. De kommende års ceremonier vil ikke alene fejre det nordiske køkken, men også understøtte de værdier og den særlige udvikling, der har præget dansk gastronomi de seneste år.

Morten Bødskov, minister for industri, erhverv og finans, og Jacob Jensen, minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, fremhæver begge den ære, det er for Danmark at være vært for MICHELIN Guide Ceremonierne. Bødskov understreger den danske gastronomiske tradition og innovation, mens Jensen understreger værdien af samarbejdet mellem kokke og producenter, som danner rammen for de kulinariske mesterværker, der har gjort Danmark til et gastronomisk fyrtårn.

Med ceremonierne i Anneberg Kulturpark i Odsherred og Tivoli i København vil Danmark endnu engang fremstå som en førende nation på den globale gastronomiske scene, klar til at inspirere og imponere madelskere fra hele verden.

KILDE: https://guide.michelin.com/en/article/news-and-views/denmark-hosts-the-nordic-countries-michelin-guide-ceremony-2025-2026

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top